2013. július 7., vasárnap

Boszorkányvadászok - Hansel & Gretel: Witch Hunters (2013)


Az utóbbi pár évben sorra termelte ki az Álomgyár klasszikus mesék modernizált és igen jól jövedelmező feldolgozásait. Ezeket én személy szerint a Tim Burton féle Aliz Csodaországban után, mely számomra hatalmas csalódás volt, körülbelül annyira vártam, mint az aktuális Twilight epizódot. Sokáig így voltam a Jancsi és Juliska 21. századi mozgóképre adaptált verziójával is, egészen addig, míg le nem esett, hogy ki is rendezi a filmet. Onnantól kezdve viszont már néminemű elvárásaim is voltak a művel szemben, itt van persze a 22-es csapdája, hiszen a Tim Burton filmtől is – amit ígérem, hogy nem fogok többet megemlíteni -  mást, többet vártam. Az első ún. red band trailer megtekintése után viszont egyértelművé vált, hogy ez a film nem ugyanaz a kategória, hanem színtiszta bűnös élvezet lesz.

De mi más is kerülne ki a norvég Tommy Wirkola kezei közül? A rendezőt a hazai közönség a nálunk csak dvd-n megjelent Dod Sno, vagy Dead Snow, magyar keresztségben a hangzatos és rém hatásvadász Náci Zombik címet viselő, a nyolcvanas évek mókás trancsírozásait idéző  filmjéről ismerheti.
A Boszorkányvadászok azért visszafogottabb, látszik, hogy nagyobb költségvetésből készült stúdiófilm, de családi vagy gyerekfilmnek azért így sem nevezhető. Persze ha belegondolunk az alapul szolgáló Grimm mese is egy horror történet, és nem is kicsit kegyetlen. És ha már itt tartunk, nézzük miről is szól ez a roppant szórakoztató kis film! Lényegében a Jancsi és Juliska elborult továbbgondolásáról van szó, a klasszikus történetet lerendezik még a főcím előtt úgy tíz perc alatt, majd a derék férfiúvá illetve jónővé cseperedett Jánost és Júliát láthatjuk viszont, amidőn megérkeznek egy kis faluba, ahol épp egy boszorkánynak titulált bájos hölgyet akar élve elégetni a csőcselék. Hőseink elejét veszik a nyilvános kivégzésnek, amit a törvény helyi, Peter Stormare által eljátszott őre nem néz jó szemmel. A boszorkányvadászokat aztán, akik nagyon menőn néznek ki, és hatalmas puskáik vannak, meg morcosan is néznek felkérik, hogy keressék meg, és csinálják ki az igazi boszorkányt, aki gyerekeket rabol. János és Júlia aztán így is tesznek, aztán a későbbiek folyamán azt is megtudhatjuk, hogy annak idején miért is vitték ki valójában a két szerencsétlen gyereket az erdőbe. Egészen jól ki lett találva egyébként, annyit elárulok. 


A Boszorkányvadászok tehát tipikusan a jó rosszfilm kategória, megtekintése ajánlott az ilyen mókákra fogékony baráti társasággal, garantált a kacagás. A színészek jók, bár gondolom nagyon nem kellett megerőltetniük magukat, hogy hozzák azt, amit ebben az esetben kellett. Peter Stormare gazi utálni való gennyzsákot játszik, és ez jól áll neki, Jeremy Renner a tökös legény, Gemma Artenton meg jól néz ki a testhezálló ruhákban.
Igazán a boszorkányok érdemelnek említést, véleményem szerint nagyon el lettek találva. A játékidő nagy részében hárman vannak, a főboszi Famke Janssen alakításásban, és két csatlósa. Leginkább az Evil Dead démonizált nőire, illetve a smink felhordásával túlzásba esett gót csajokra emlékeztetnek. A film végi nagy boszorkány gyűlés és végső leszámolás alkalmával aztán megcsodálhatunk mindenféle rémes banyát, van golyvás, és sziámi ikrek is. Üdv a maszkmestereknek, szép munkát végeztek!


A film július 3-án jelenik meg blu ray-en és dvd-n, csak sajnos nem az unrated, hanem a moziban is vetített verzió, amely 10 perccel rövidebb, és bizony elég lényeges illetve mókás pillanatok is ki lettek vágva belőle.

(Jelen írás eredetileg a Filmkaptár online rajongói magazin júliusi, 28. számában jelent meg. www.filmkaptar.hu)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése